Anne karnındaki bebeğin kilosu pek çok faktöre bağlı olarak değişebilmektedir. Bu faktörlerden en önemlisi genetik özelliklerdir.

Bununla birlikte beslenmenin, anne karnındaki bebeğin gelişimi ve sağlıklı bir şekilde kilo alabilmesi noktasında önemi büyüktür.

Bu nedenle anne adaylarının, hamilelik dönemleri boyunca tükettiği her türlü besine dikkat etmesi gerekir.

Ispanak: C vitamini, demir ve folik asit kaynağı olan ıspanak, bebeğin hem omurga sisteminin gelişmesine yardımcı olurken, anne adayının daha rahat bir gebelik süreci geçirmesini sağlar. Bebeğinizin gelişimini desteklemek ve kilo almasına yardımcı olmak için beslenme listenize ekleyebilir ve düzenli olarak tüketebilirsiniz.

Yoğurt: Bebekler iskelet sisteminin gelişmesi için kalsiyuma ihtiyaç duyar ve bunu anneden alır. Eğer anne adayı yeterince kalsiyum almazsa kemiklerindeki kalsiyum depoları bebeğe geçer ve annede kalsiyum eksikliği ile beraber kemikler zayıflama ve diş çürükleri meydana gelebilir. Bu nedenle anne adaylarının yeterli kalsiyum alımı oldukça önemlidir ve bu gereksinimin çoğunu yoğurttan sağlayabilir. Yağ oranı azaltılmış yoğurtta daha fazla kalsiyum olduğu birçok çalışmada belirtilmiştir.

Ayrıca protein bakımından zengin olan yoğurt, bağırsak florası için gerekli iyi bir probiyotik kaynağıdır. Floranın sağlıklı olması ise, tükettiğiniz besinlerin kana geçme oranını düzenler ve bebeğinizin gelişimi daha sağlıklı bir şekilde ilerler.

Kabak Çekirdeği: Demir eksikliği, ülkemizde çok sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Bu oran hamilelerde daha da yükselmektedir. Bu sorunla mücadele edebilmenin en sağlıklı yolu ise demir yönünden zengin besinler tüketmenizdir. Örneğin 100 gram kabak çekirdeğinde ortalama 8.8 mg demir bulunur. Ayrıca çinko açısından da vazgeçilmez bir besindir. Bebeğin kilosu ve gelişimi için ara öğünlerde tüketilebilir.

Somon Balığı: Bebeğin göz ve beyin sağlığı için önemli olan Omega-3’ün en zengin kaynağıdır. Gebe annelerin ve onların bebekleri için hiçbir yan etkisi olmayan omega-3 yağ asitlerinin içindeki DHA, şüphesiz bebeklerin öğrenme kabiliyetini de oldukça etkilemektedir. İnsan beyninin yüzde 50 – 60’ının DHA’dan oluşması sebebiyle, anne rahmindeki bebeğin beyin gelişimi için annenin yeteri kadar DHA oranı yüksek balık alması da önemlidir.

Diğer balık türlerine göre daha az ağır metal içerdiği için anne adayları güvenli bir şekilde haftada 1 kez tüketilebilir.

Yumurta: Vitamin ve mineral bakımından zengin olan yumurta, en kaliteli protein kaynağıdır. Aynı zamanda sağlıklı bir gebelik için, özellikle bebeğin sinir ve beyin gelişimi için gerekli olan folik asiti fazlasıyla bünyesinde barındırır. Böylece hem bebeğinizin gelişimine yardımcı olur hem de daha sağlıklı bir hamilelik geçirmenize olanak tanır. Eğer haşlanmış yumurta sevmiyorsanız, sebzeli omlet olarak tüketebilirsiniz.

Çiğ Kuruyemişler: Bitkisel kaynaklı Omega-3, selenyum, çinko içeriğinden dolayı, doktorlar bebeğin beyin gelişimi için hamilelik döneminde kuruyemişleri tavsiye eder. Omega-3 de bulunan DHA sinir sistemi gelişimini sağlayan önemli bir yağ asididir. Gebelik döneminde yeterli alınan DHA, hem hamilelik döneminde hem de doğumdan sonra bebek için iyi bir konsantrasyon, zeka gelişimi ve güçlü hafıza için iyi bir kaynaktır.

Ayrıca gün içinde ceviz yiyerek bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürmesine yardımcı olabilirsiniz. Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan ceviz, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu protein ve bakır minerali bakımından da zengindir.

Et: Gün içinde yeteri kadar protein tüketmeniz, bebeğinizin gelişimi ve kilosu için kritik öneme sahiptir. Protein açısından en zengin besin ise şüphesiz ki ettir. Et dışında haftada 2 kere balık tüketebilirsiniz. Ancak tüm bunları kızartma yerine fırın ya da ızgarada hazırlamanız, kilo kontrolü açısından size fayda sağlayacaktır.

Kurubaklagiller: Anne adaylarının beslenmesinde önemli miktarda lif ve protein içeren kurubaklagillere haftada 2-3 gün yer vermek sağlıklı olacaktır. Gebelik döneminde sindirim sistemi hormonlara ve fiziksel aktivite azlığından dolayı yavaşlayabilir. Bu nedenle kabızlık ve hemoroid gibi problemlerle karşılaşma riskini azaltmak bu besinleri yiyebilir, çorba ve salatalarınızda bulundurabilirsiniz.

Ayrıca protein içeriği ile kurubaklagiller, bebeğinizin sağlıklı gelişimi ve kilo alımı için oldukça faydalı olacaktır.

Daha Fazla Beslenme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir