Hamilelik sırasında anneyi en çok şaşırtan yeniliklerden biri bebeğin tekme atmasıdır. Anne üzerinde oldukça duygusal etkiler bırakan bu yenilik bebeğin sağlıklı olduğuna da bir işarettir. Bebeğiniz attığı her tekmede heyecanlanır ve çevrenizdekilere hissettirmeye çalışırsınız. Sadece anneyi değil babayı da heyecanlandırır bu minik tekmelerin hissiyatı. Peki nedir bu tekmeler?

Bebeğinizin Sağlıklı Olduğunun Bir İşareti

Bebeğinizin büyümesi ile hareketleri daha çok hissedilir hale gelecektir ve kasları gelişmeye başlayacaktır. Bebeğinizin bacak hareketleri attığı tekmeler sayesinde dışarıya yansımaktadır. Bu durum gelişimsel döneminin bir getirisidir ve fizyolojik olarak her şeyin yolunda olduğunu göstermektedir. Bu durum aynı zamanda bebeğinizin karnınızda hareket ettiğini ve sağlıklı olduğunu kanıtlamaktadır.

Bebeğiniz de Seslere Tepki Vermektedir

Bebeğiniz zaman zaman beklenmedik hareketler yapabilmektedir. Bu hareketlerini attığı tekmeler ile dışarıya yansıtmakta ve sizin durumdan haberdar olmanızı sağlamaktadır.

Özellikle 6 ve 7. aydan sonra tepkileri dışarıdan hissedilecek seviyeye gelmektedir. 20. haftadan sonra ise düşük aralıklı sesler duymaya başlayan bebek, anne karnında bu sesleri tanımlandırmaya çalışmaktadır. İlk başlarda düşük olarak ayırt edebildiği ve hafta ilerledikçe yüksek olan sesler, bebeğinizin tepkilerinin değişmesini sağlamaktadır. Örneğin; ortamda yüksek ses olduğunda bebeğiniz huzursuz olur ve hareketlenmeye başlar. Dolayısıyla hareketlerini tekme olarak dışarıya yansıtır.

Bebeğiniz de Yiyeceklere Tepki Vermektedir

Gebelik boyunca bebeğinizin de size dinlediğiniz müzikten yediğiniz yemeklere kadar ona eşlik ettiğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu nedenle bebeğin yemeklere de tepki vermesi oldukça doğal kabul edilmektedir. Bebeğinizin gelişimsel olarak ağzında tat alma dokuları artış gösterdiği için bebek, anne adayının yediklerinden etkilenmektedir. Yediğiniz besinlerin acılığına, ekşiliğine veya baharat oranına göre bebeğiniz de bunu hissetmekte ve tepkiler vermektedir. Bebeği çevreleyen amniyotik sıvı vasıtasıyla bebeğiniz yediğiniz yemeklerin tatlarını hissedebilir ve tekme ile tepkisini gösterir.

Yatış Şekliniz Bebeğinizin Tekme Atışını Yönlendirir

Sağ veya sol yana yattığında bebeğinize giden kan akışının artarak, bebeğinizin hareketlenmesi sağlanmaktadır. Tekme sıklığını arttıran uyku pozisyonları ise yan yatmalardır. Bebeğinizin en rahat ettiği pozisyonlar sizin yan yattığınız pozisyonlardır. Bu pozisyonda devamlı tekme hissetmeniz mümkündür. Özellikle anne adayı sol tarafına yattığı zaman bebeğinin tekmelerinin arttığını hissedebilir. Bunun nedeni ise hamilelik sırasında annenin sol tarafa yatmasının, bebeğe giden kan akışını arttırmasıdır. Bu kan akışının sonucu olarak da bebeğin vücut hareketlerinde bir artış olur ve tekmelerini daha sık hissetmeye başlarsınız.

Bebeğinizin İçinde Bulundu Zaman Tekmeleri ile Paraleldir

Bebeğinizin tekme atabilmesi durumu ilk önce titreme hissiyle ortaya çıkmaktadır. Karnınızın içinde titreşimler hissetmek, bebeğinizin hareket ettiğinin en büyük göstergesidir. Titreşimlere oranla daha güçlü yer değiştirme ise 7. aydan sonra kendini göstermektedir. 7. ayda bebeğinizin hareketlerini görebilmeniz pek mümkün değildir ancak içinizde hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Gebeliğin 9. Haftasında ultrason ile en erken tekmeleri gözlemleyebilirsiniz. Bu tekmeleri genellikle 16-22. Haftaları arasında hissetmeye başlarsınız. Gebeliğin  28. Haftasından sonra doktorunuz bebeğinizin tekmelerini saymasını isteyecektir. Bir bebek genellikle iki saat içinde 10 kez hareket eder.

Bebeğiniz Çevre Değiştirdiğinizde Tekme Atabilir

Bebeğinizin tekmelerin bir nedeni de çevredeki bazı etkenlerin değişmesine verdiği bir tepki olabilir. Dışarıdan gelen gürültü  gibi uyarıcılar bebeğin uzuvlarını germesine neden olur. Bebeğinizin bu tür dönemlerde attığı tekmeler bebeğin normal hareketleridir ve endişe etmenize gerek yoktur.

Tekmelerin Azalması Bir Soruna İşaret Olabilir

Hamileliğin 28. haftasından sonra bebeğinizin tekmelerini saymanızı tavsiye edilmektedir. Bebeğinizin tekme sayısı için 10’u belirleyip, bu sayıya ne kadar zamanda ulaştığı takip edilmelidir.  Eğer bebeğinizin tekmelerinde azalma görülüyorsa bu bir soruna işaret edebilir ve bebeğinize  yeterli oksijen gitmediği anlamına gelebilir. Buna sebep olan bir etken şeker oranlarındaki düşüklük olabilir. Özellikle yemek yemenizin ardından bebeğiniz tekme atmıyorsa dikkatli olmanız gerekmektedir.  Yürümeyerek ya da bir bardak soğuk su içerek bebeğinizin hareket edip etmediğini kontrol edin. Bebeğinizin hareketlerinde belirli bir oranda azalma varsa mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz. Böyle durumlarda yapılacak stres testi ya da ultrason incelemesi bebeğin kalp atışını ve hareketlerinin neden azaltığını ortaya koyacaktır. Bazen bebekler annelerinin rahminde 40-50 dakika kadar dinlenir. 36. haftadan sonra bebeğiniz giderek büyüdüğünden eskisi kadar sık dönemeyecektir. O dönemde kaburgalarınızın alt kısmında sürekli bir tekme hissedebilirsiniz.

Uygulamamızın alt menülerinden Daha Fazla ve Tekme Sayar’a ulaşarak bebeğinizin tekmelerini takip edebilirsiniz…

Daha Fazla Bebek Sağlığı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir