back to top

Normal Doğum Vajinayı Bozar mı?

Vajina vücuttaki diğer organlar gibi muntazam ve amacına uygun yaratılmış bir organdır. Hem bebeğin doğumuna izin veren bir kanal hem de birlikteliğin yaşanması için olmazsa olmazlardan bir organ. Yapısında var olan kas dokusu nedeni ile hem bebeğin doğumunu kolaylaştıracak kadar esnek ve hem de ilişki sırasında penisin ebatlarına göre modifiye olabilen uzunluğu 10 cm ve çapı ise yaklaşık 9 cm olan bir yapıt. Bunun dışında yapısında var olan fizyolojik akıntı sayesinde kendi kendini mikroorganizmalardan temizleyebilmekte olduğundan ayrıca bir temizliğe gereksinime ihtiyacı bulunmamaktadır.

Normal Doğum Vajinada Genişlemeye Sebep Olur Mu?

Normal doğumun vajinada bir genişlemeye neden olduğu doğrudur. 10 santimlik olan bu kanaldan 9 ila 9 buçuk santimetre çapında ve çevresi 35 santim olan bir bebek başı çıkmaktadır. Bu nedenle oradaki dokunun tamamen eski haline gelmesi maalesef mümkün değildir. Vajinanın genişlemesinin en önemli iki nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerden ilki doğumun o bölgeyi genişletmesi, ikincisi ise, bebeğin oradan geçerken dokuları esnetmesidir.

Sezaryenle doğumda da, sanılanın aksine oradan bebek başı çıkmasa bile bölgemiz belli bir miktarda genişlemektedir. Normal doğumda eğer iyi bir epizyotomi uygulanmışsa, bebek de çok iri değilse, vajinadaki genişleme kadının cinsel hayatını olumsuz yönde etkilemeyecektir. Ancak dördüncü doğumdan sonra kadının idrar yapma fonksiyonu ve cinsel yaşamı olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Ama genellikle iki doğumda, en fazla üç doğumda, eğer doğru bir şekilde doğum gerçekleştirildiyse, cinsel hayatı etkileyecek ölçüde bir bozukluk görülme ihtimali oldukça azdır.

Bu sorunun çözümü adına vajinada daraltma operasyonu da yapılabilmektedir. Bu basit bir işlem olması ile beraber o bölgedeki fazla dokuyu alarak dikiş atmak biçiminde, yaklaşık yarım saat süren bir operasyondur. Başarı oranı ise yüzde yüze yakındır. Ancak çoğu zaman bu tarz bir operasyona ihtiyaç duyulmamaktadır.

Normal Doğum Cinselliği Etkiler Mi?

Bu sorusunun cevabının merak edilmesinin nedeni, kadın ve erkek partnerlerin cinselliği eskisi kadar doyumlu yaşayabilecekleri ile ilgili olan endişeleridir. Genişleyen vajina cinsel hazzı olumsuz yönde etkileyecektir. Doğum esnasında vajinanın genişlediği doğrudur. Fakat vajina, esnek olması münasebeti ile çoğu durumda doğum sonrası eski haline geri dönebilmektedir. Gebelik sürecinde bebeğin büyümesi ile orantılı olarak vajina da genişler. Bu nedenle eski haline dönmesi için yaklaşık 6 hafta kadar bir süreye gereksinim vardır. Bu süre sonunda yine de eski haline göre bir miktar geniş kalabilir.
Normal doğum yapan çoğu kadında vajinanın eski haline geri döndüğü ve nadir durumlarda ise genişleme olduğu kaydedilmiştir. Hatta bazı kadınlarda eskisinden daha sıkı olduğu bildirilen raporlar arasında yer almaktadır. Bu, biraz da sizin yapınıza bağlı olarak değişebilmektedir.

Hangi Durumlarda Vajina Genişleyebilir, Çaresi Var Mıdır? 

Muhakkak ki iri başlı bir bebek yapılan sık doğumlar vajinanın genişlemesine katkıda bulunabilmektedir. Uzmanların fikirbirliği oluğu nokta genelde 3 doğumdan sonraki doğumlar kadının vajinasındaki sarkma sürecini hızlandırmaktadır. Zor doğumlar adı verilen doğumlarda vajinal genişlemeler normal doğumlara göre 3 kat daha fazladır.
Bu durumda da vajinoplasti adı verilen kısa süreli ve yarım saatlik estetik cerrahi yöntemler devreye girmektedir. Vajinoplasti, vajinadaki deformasyonların giderilmesi ve daraltmanın sağlanması amacı ile yapılan operasyonlardır. Vajinoplasti dışında vajinada kullanılan estetik müdahaleler arasında Vajen Ön Duvarı Sarkması (Sistosel Onarımı) ve Vajen Arka Duvarı Sarkması (Rektosel Onarımı) bulunmaktadır.

Kegel Egzersizlerini Önemseyin!

Kegel egzersizleri veya vajina egzersizleri de muhtemel vajina sarkmalarını ve genişlemelerini önleyebilmekte ve eski haline döndürmeye yardımcı egzersizlerdir. Kegel egzersizleri adı verilen egzersizler son derece basit, etkili, masrafsız, zaman almayan ve pratik egzersizlerdir. Herhangi bir yer, oda veya salon gibi bir yere gereksinim duyulmaz, oturduğunuz yerden bile yapabilirsiniz.
Yapmanız gereken şu; idrar yaparken idrarınızı tutmanızı sağlayan kaslar, kegel egzersizlerinde çalıştırılan kaslardır. Fakat, bu egzersizleri idrar yaparken yapmanız doğru değildir. Tutma-Bırakma şeklinde yapılan egzersizlerde tutma işlemi 3-5 saniye kadar olmalı ve 15-20 tekrar şeklinde yapılmalıdır. Egzersizler sayesinde hem vajinal sıkılık sağlanabilmekte, hem cinsellik performans düzeyi artırılabilmekte ve hem de kadınlarda  ileri yaşlarda yaşanması muhtemel idrar kaçırma, idrar kesesi sarkması, kabızlık gibi problemleri de ortadan kaldırılabilmektedir. Kegel egzersizlerine olabildiğince erken yaşlarda başlanması çok önemlidir.

 

.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Uzak Durmanız Gereken Besinler

Hamilelik döneminde hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı...

Bebeğinin Kalp Atışını Ne Zaman Duyabilirsin?

Bebeğin olacağını öğrendiğin andan itibaren onun kalp atışlarını ilk...

Trimester Dönemlerine Göre Beslenme Önerileri

Günlük enerji ihtiyacı kişisel olarak değişmekle beraber hamilelikte artması...

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenme Yöntemleri 🩷💙

Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli...

Gebelik Sürecinde Çatlaklar Nasıl Önlenir? Çatlaklar İçin Etkili Öneriler

Çatlaklar; kilo alıp vermek, bazı ilaçların kullanımı, kortizon hormonunu...

Sık Sık İdrara Çıkan Bir Gebeysen Bu Yazıyı Okumalısın!

Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman...

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı, hem anne hem...

Mide Yanmasının Önüne Geçelim!

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının...

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının...

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...