back to top

Hamilelik Trimesterlerine Göre Temel İhtiyaçlarınız

Hamilelikte Birinci Trimester

  • Folik Asit

Folik asit, bebeğinizin gelişimi ve sağlıklı bir hamilelik için almanız gereken en önemli takviyelerden birisidir. Folik asit, bebeğin beyin gelişimini destekler ve bebeklerde görülme riski yaygın olan açık omurga adı verilen spina bifida rahatsızlığını önlemektedir. Bu trimesterda vücudunuz folik asit açısından eksiklik hissederse, bebeğiniz nörol tüp bozukluğuna sahip olabilir.  Hamilelikte folik asidi pek çok besinden elde edebileceğiniz gibi doktor kontrolünde takviye almanız da gerekecektir.

  • Hamilelik Sigortası

Eğer hamilelik sigortanız yoksa bu dönemde bir tane edinmeniz sizin için faydalı olacaktır. Bu sigorta paketlerinin bazıları tedavi, kontrol ve doğum masraflarını karşılamaktadır. Sigorta yaptırmadan önce tüm sigorta paketlerini incelemeniz ve size en uygun olanı seçmeniz faydalı olacaktır.

  • Hassas Diş Fırçası

Hamilelik döneminizde hormonlarınızda meydana gelen değişimler ve düzensizlikler nedeniyle diş eti kanaması ve şişmesi gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden özellikle diş ve diş etlerinize hassas davranmanız gerekmektedir. Diş fırçanızın sert olmamasına dikkat etmeli ve çok yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmanız yararlı olacaktır. Dişinizi nazik ve dairesel hareketlerle fırçalayarak daha az kanama yaşayabilirsiniz. Beslenmenize dikkat etmeniz de diş sağlığınız için çok önemlidir. Yeterince kalsiyum ve demir aldığınıza emin olun.

  • Hamilelik Kitapları

Hamilelik döneminde vücudunuzda ve hayatınızda önemli değişiklikler yaşayacaksınız. Bu değişikliklerin farkında olmanız ve hamilelik dönemini en rahat şekilde geçirmeniz adına bilgilenmeniz oldukça önemlidir. Hamilelik döneminde nasıl beslenmeniz gerektiği, hangi egzersizleri yapmanız gerektiği ve dikkat etmeniz gereken tüm noktaları bu kitaplardan öğrenebilirsiniz.

  • Nemlendirici Bakım Kremi

Hamilelik döneminde oluşan en büyük sorunlardan biri çatlaklardır. Çatlaklar oluştuktan sonra onlardan kurtulmanız oldukça zor olacağından dolayı erkenden önlem almanız gerekmektedir. Çatlaklar kuru ciltlerde meydana geldiğinden dolayı çatlak kremlerine ek olarak mutlaka vücut nemlendiricisi kullanmanız gerekmektedir.

  • Hamile Pilatesi&Yogası

Hamilelik döneminde egzersiz yapmanız sizin için oldukça önemlidir. Hamilelere özel egzersizler ile özellikle kilo alımınızı kontrol altına alabilir, daha kolay bir doğum yaşayabilir, bel ve sırt ağrılarınızı en aza indirebilirsiniz. Hamileliğinizde yapabileceğiniz en risksiz ve faydalı egzersizler hamile pilatesi ve yogasıdır. Ancak bu egzersizleri mutlaka bir uzman eşliğinde yapmalı ve doktorundan onay almanız gerekmektedir.

  • Mide Bulantıları

Hamileliğin özellikle ilk dönemlerinde mide bulantıları ile başınız derde girecektir. Sabah bulantılarına alışmakta zorlanabilirsiniz ve bu durum oldukça normaldir. Ancak bu bulantılar hamileliğiniz ilerledikçe azalmaktadır. Bulantılarınızı önlemek için zencefil en yararlı yollardan biridir. Zencefil çayı içmeniz, zencefil ve limon koklamanız size yardımcı olacaktır. Bulantılarınız çoğalırsa bulantı bilekliklerinden de faydalanabilirsiniz.

Hamilelikte İkinci Trimester

  • Hamile Kıyafetleri

Vücudunuz meydana gelen değişiklikler ve aldığınız kilolar sebebi ile dolabınızı yenilemeniz gerekebilir. Ancak bu durumun sizi üzmesine izin vermeyin. Hayatınızda yepyeni bir dönemden geçiyorsunuz! Bu değişime ayak uydurun ve keyfini çıkarın. Cıvıl cıvıl rengarenk giyinin ki mutluluğunuz dışarı yansısın.

  • Hamile İç Çamaşırı

Hamileliğiniz ile gitgide hassaslaşan ve büyüyen göğüsleriniz artık size ağırlık yapmaya başlayacak ve eski sutyenlerinizin içinde eskisi kadar rahat olmayacaksınız. Bu durumu engellemek adına bir hamile sütyeni edinebilirsiniz. İkinci trimesterde göğüsleriniz özellikle yatarken size sıkıntı vereceği için, uyku vakti için özel üretilmiş, telsiz sütyenleri tercih edebilirsiniz. Bu sütyenler sayesinde süt kanallarınızın tıkanmasını engellerken göğüslerinizin hassasiyetini de en aza indirirsiniz.

  • Hamile Yastığı

Bu dönemlerde bel ve sırt ağrılarınız artmaya başlayacaktır. Göbeğinizin büyümesi ile size ağırlık yapması buna neden olacaktır. Bu ağrılar özellikle uykuya dalmaya çalıştığınızda ve uzanır pozisyondayken sizi zorlayacaktır. Hamile yastığı size oldukça yardımcı olacaktır. Hamile yastıklarıyla belinizi, göbeğinizi veya isterseniz daha farklı modelleriyle tüm vücudunuzu destekleyebilirsiniz. Hamile yastıkları rahat bir uyku çekmenize yardımcı olacaktır.

  • Çatlak Kremi

Bu dönemde çatlaklarınız artmaya başladığı için mutlaka bir çatlak kremi kullanmanız gerekmektedir. Unutmayın ”keşke” dememek için şimdiden kendinizi korumaya almaya başlamalısınız!

  • Doula ve Doğuma Hazırlık Kursları

Hamileliğiniz boyunca rahat etmenize yardımcı olacak ve sizi doğuma hazırlayacak bir destekçi ile hamileliğinizi en güzel şekilde geçirebilirsiniz. Stresinizin arttığın bu dönemlerde yanınızda bir destekçinin olması size oldukça yardımcı olacaktır. Hamilelik döneminde çevrenizdekilerden destek almaya çekinmemelisiniz!

Hamilelikte Üçüncü Trimester

  • Hamile Ayakkabısı

Bu son 3 aylık dönemlerde ayaklarınız ödem toplayıp iyice şişebilir. Yumuşak tabanlı, doğru malzemeden üretilmiş ve ayaklarınızı sıkmayacak bir hamile ayakkabısı edinmeniz sizin için oldukça önemlidir.

  • Belinizi Destekleyin

Hamile bel destek bandı, hamile korsesi ismi ile de bilinen ancak korse mantığından uzak olan bir ürüdür. Bu ürünlerin amacı, son aylarda oldukça büyüyen göbeğinizi desteklemek ve ağırlaşan göbeğinizim neden olduğu bel ve sırt ağrılarınızı azaltmak, göbeğinizde sarkma ve çatlak oluşumunu engellemektir.

  • Mesane Pedi

Hamileliğin son aylarında tuvaletinizi tutmakta zorlanmaya başlayabilirsiniz ve bu durumdan utanmamanız gerekmektedir. Bu durum genellikle büyüyen rahmin idrar torbasına büyük bir baskı yapması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Son aylarınızda bu durumunun sıklaşma ihtimali artmaktadır. Bu yüzden bir mesane pedi kullanmanız faydalı olacaktır. Bu pedlerı lohusalık döneminizde de kullanacağınız için yararlı olacaktır.

  • Lohusa Alışverişi

Bebeğinizin doğumundan sonra lohusalık dönemi için alışveriş yapmaya vaktiniz olmayabilir. Bu yüzden bu dönemlerde lohusa alışverişi yapmanız sizi oldukça rahatlatacaktır. Lohusa pijaması, geceliği, sabahlığı, terliği, tacı, iç çamaşırı ve süsleri alışveriş listenizin içinde bulunabilir.

  • Bebek Eşyaları 

Bebeğinizin odası, bebek kıyafetleri, bebek eşyalar… Tüm bunları bebeğiniz dünyaya gelmeden önce hazırlamanız gerekmektedir. Bu keyifli hazırlıkları yaparken kendinizi heyecana kaptırıp fazla yormamaya dikkat etmeniz gerekmektedir.

  • Baby Shower

Baby shower düzenleyip düzenlememek tamamen sizin elinizde. Ancak eğer düzenlemeye karar verdiyseniz bu aylar sizin için en uygun zamanlar. Tüm bu düzenlemelere şimdiden zaman ayırmaya başlayabilirsiniz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenme Yöntemleri 🩷💙

Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli...

Gebelik Sürecinde Çatlaklar Nasıl Önlenir? Çatlaklar İçin Etkili Öneriler

Çatlaklar; kilo alıp vermek, bazı ilaçların kullanımı, kortizon hormonunu...

Sık Sık İdrara Çıkan Bir Gebeysen Bu Yazıyı Okumalısın!

Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman...

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı, hem anne hem...

Mide Yanmasının Önüne Geçelim!

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının...

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının...

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...

Hamile Yogası Yapıyoruz! 🧘‍♀️

Hamilelik yogası, anne adayları için bedensel ve zihinsel rahatlama...

Cinsel İsteksizlik Hamilelik Döneminde Normal mi?

Hamilelikle birlikte anne ve baba olma kimliğinin gelişimi, çiftler...

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, B9 vitamini olarak da bilinen ve özellikle...