Peynirli, baharatlı, ketçaplı ve daha birçok çeşidi bulunan cipsler… Lezzeti ve herkesin damak tadına uyabilen çeşitleri olması sebebiyle, özellikle akşamları televizyon karşısında severek tükettiğimiz besinlerden bir tanesidir.
Hamilelik dönemi, bir kadın için hayatının en önemli dönüm noktalarından bir tanesidir. Bu bağlamda anne adaylarının beslenmeleri ve hayat tarzları, hamilelik döneminde yeniden gözden geçirilmelidir.

Yapılan araştırmalarda, 21. Yüzyılda en çok tercih edilen atıştırmalık ürün cipstir. Ayrıca içerisinde bulunan yoğun yağ sebebiyle, dünya genelinde obezitenin artışında büyük rolü bulunur.

Cipsin üretim aşamasında, ham madde patates ve mısırdır. Özel baharatlar ile karıştırılan bu maddeler, kızartma veya fırınlama işlemiyle çıtır hale getirilir. Pişirme aşamasında ise; ayçiçek, kanola ve palm yağı en çok kullanılan yağ çeşitleridir. Bu yağlar arasında ise, en çok tercih edilen palm yağıdır. Palm yağı, cipsin pişirme aşamasında yüksek oranda sıcaklığa maruz kaldığında, kanserojen olduğu bilinen maddeler ortaya çıkarır. Bu maddeler, özellikle böbrek büyümesi ve böbrek yetmezliklerinin oluşumunda önde gelen sebepler arasında yer alır.

Hamilelik ve Cips Tüketimi

Hamilelik dönemi, bir kadının duygusal anlamda en hassas olduğu dönem olduğu kadar hormonal olarak da oldukça değişkenlik gösterdiği bir süreçtir.
Ancak unutmamak gerekir ki artık tek başınıza değilsiniz. Rahminizin içerisinde geçen her gün büyüyen, sizin beslendikleriniz ile beslenen ve her an yanınızda olan birisi var. Bu nedenle, siz ne kadar sağlıklı ve dengeli beslenirseniz bebeğiniz de aynen o şekilde beslenmiş olacaktır.
Hamilelikte meydana gelen hormonal değişimler, çoğu zaman aşerme adı verilen durumları ortaya çıkarabiliyor. Yapılan araştırmalara göre, kadınların neredeyse tamamı hamilelik dönemlerinde en az bir besine karşı aşerme dürtüsü geliştirirler.

Ancak patates gibi bol nişastalı bir üründen üretilen cipsler, pişirme aşamasında yüksek sıcaklıklarda işlem görürler. Bu sırada; cipslerin içlerinde kullanılan bazı maddeler, ısı ile tepkimeye girerek bir takım kimyasal reaksiyonlar gösterir. Bu reaksiyonlar sonucunda, zararsız olan bir madde dahi toksik bir madde haline dönüşebilir.
Cipslerde bu tepkimeler sonucunda oluşan ve akrilamid olarak ortaya çıkan bu madde, cips ne kadar uzun süre işlem görürse oranı o kadar artar.
Akrilamid maddesi, aslında sanayide plastik maddelerin üretiminde kullanılan bir hammaddedir. Bu açıdan bakıldığında, zararı daha da gözler önüne serilmiş olmalıdır.
Hamile olmayan bir insanda dahi kanserojen etkiye sebep olan bu maddeden, hamilelerin kesinlikle uzak durması gerekir.

Bununla birlikte; cipsler üretim sırasında çok sayıda işlemden geçer ve bu aşamada içlerine tuz, soya sosu, çeşitli baharatlar ve sağlığa zararlı koruyucu maddeler eklenir. Bu maddelerin bebeğiniz üzerinde gelişimsel bozukluklar, düşük doğum kilosu, erken doğum riski ve kalp-damar hastalıklarına da neden olması mümkündür.
Bu sebeple, bebeğinizin gelişiminde etkisi ne olduğu bilinmeyen yabancı maddelerin tüketiminden kaçınmanız gerekir. Yapılan araştırmalarda koruyucu maddelerin, bazı baharatların, tuzun ve soya sosunun normal bireylerde bir etki göstermemelerine rağmen, oldukça hassas olan bebeklerde bazı reaksiyona sebep olabildikleri ortaya konmuştur.

Cipslerin içerisinde lezzet vermesi amacıyla kullanılan ve çin tuzu adıyla bilinen monosodyum glutamat maddesi, vücutta doğrudan açlık-tokluk mekanizmasını bozmaktadır.
Özellikle hamilelik döneminde, karaciğerde doku hasarına neden olurken; plasenta aracılığıyla bebeğe geçerek zihinsel gelişimi sekteye uğratır. Son yıllarda oldukça sık görülmeye başlanan öğrenme güçlükleri ve hafıza problemlerinin, çin tuzu tüketiminin artması ile ilişkili olduğu ortaya konan iddialar arasındadır.

Peki, Çin tuzu nasıl üretilir? Çin tuzu, şeker pancarı ya da şeker kamışı ile nişasta gibi doğal besin kaynaklarının, özel işlemler sonucunda yapılan fermantasyonu ile elde edilir.
Tüm hazır paketli ürünlerde ve fast food içeren tüm besinlerde bulunan Çin tuzu, beynimize ‘lezzet’ komutu veren kimyasal bir madde gönderir. Kısacası lezzet içermeyen ve besin değeri açısından hiçbir özelliği bulunmayan gıdaların dahi lezzetli olarak algılanmasını sağladığından dolayı bağımlılık oluşturur.
Bununla birlikte iştah açıcı etkisi bulunan bu madde, cips gibi hazır yiyecekleri sürekli tüketme isteği uyandırır ve kilo alımı kaçınılmaz olur.

Hamilelikte Cips Tüketmek, Erken Doğuma Sebep Olur mu?

Cipslerin içerisinde bulunan linoleik asit adı verilen madde, Journal of Journal’da yayınlanan bulgulara göre; rahim duvarında bulunan ve rahim kaslarının kasılmasını sağlayarak doğumu başlatan proteinleri eklediği iddiası ortaya konmuştur.
Eğer hamilelik döneminizde canınız cips tüketmek istiyorsa, vücudunuzda vitamin ve mineral ihtiyacınız artmış demektir. Bu bağlamda doktorunuza başvurmanız ve rutin kontrollerinizde kan tahlillerinizi aksatmamanız önemlidir.

Özellikle kanda sodyum oranının düşmesi, cips gibi yoğun tuz içeren besinlerin tüketilmesi ihtiyacını oluşturur.
Ayrıca fareler üzerinde yapılan deneylerde, farelerin cipsin içerisinde bulunan zararlı maddelere maruz kalınması sağlanmıştır. Bulgularda; bu zararlı maddelere maruz kalan farelerde, erkek bebek yavrulama sayısının oldukça düştüğü rapor edilmiştir. Bu durumun, insanlar üzerinde aynı etkiyi gösterip göstermediği ise hala araştırılmaktadır.

Cipslere Alternatif Olarak Ne Tüketilir?

Kuruyemişler ve kuru meyveler, cipslere harika birer alternatif olabilirler. Bununla birlikte, kendi cipsinizi evde hazırlayabilirsiniz!
İhtiyacınız olan malzemeler: 2-3 adet patates, meyve soyucu ya da meyve dilimleyici alet, dilediğiniz baharatlar ve bir miktar tuz ve zeytinyağı.
Öncelikle patatesleri güzelce yıkayıp kabuklarını soyun. Dilerseniz dilimleme aparatıyla, dilerseniz bıçakla ince bir şekilde doğrayın. Ne kadar ince dilimler halinde keserseniz, cipslerinizin o kadar çıtır olacağını unutmayın.
Genişçe bir kap içerisinde, dilimlediğiniz patateslere zeytinyağını gezdirin ve dilediğiniz baharatlar ile tatlandırın. Fırınınızı 170 dereceye ayarlayın ve yağlı fırın kağıdı üzerine, birbiri üzerine denk gelmeyecek şekilde cipslerinizi dizin.
Altlı üstlü kızardığına emin olun. Lezzetli ve sağlıklı patates cipsiniz hazır. Afiyet Olsun! 😊

 

 

Daha Fazla Beslenme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir