Hamilelikte kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için balık yağı (Omega 3) kullanımı oldukça önemlidir.

Omega 3 Nedir?

Omega 3 denilen madde doymamış yağ asitidir. Bunlar esansiyel yağ asitleridir, insan vücudunda üretilemezler, mutlaka dışarıdan alınmaları gerekir. Yani sadece hamilelerde değil her insanın vücudunda kullanılan gerekli maddelerdir. Omega 3 hem annenin hem bebeğin sağlığı için önemlidir. Omega 3 daha çok balıklarda, ton balığında, hamside ve yeşil sebzelerde, cevizde, ayçiçeğinde bulunur. Fetus omega 3 ihtiyacını annenin aldığı besinlerden karşılar. Eğer anne besinlerle yeterince omega 3 alamazsa bu durumda fetus annenin depolarından alır ihtiyacını. Annedeki en önemli omega 3 deposu ise beyin dokusudur bu nedenle eğer besinlerle yeterince alınmazsa annenin beyin dokusunda kayıp olabileceği konusunda araştırmalarda söz edilmektedir.

Omega 3 Neden Kullanılır?

Öncelikle belirtmekte fayda var ki; balık yağı en temelde zihinsel fonksiyonları desteklemesi, beyin gelişimini artırması için kullanılmaktadır. Ancak bununla birlikte pek çok rahatsızlığın tedavisine de yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak balık yağı tüketiminin kötü kolesterolü düşürdüğü, kolesterol seviyesini dengelediği bilinmektedir. Bu bağlamda balık yağının kalp ve damar sağlığını desteklediği, damar tıkanıklığını, kalp krizi, felç ve inme gibi hastalıkları da önlediği düşünülmektedir. Balık yağının kullanım alanı bunlarla sınırlı değildir. Fakat pek çok hastalığa şifa ve önleyici nitelikte olan balık yağının doktorun önerdiği dozda tüketilmesi esastır. Aksi halde bazı olumsuz etkileri olacaktır.

Omega 3’ün Faydaları Nelerdir?

  • Hamilelik sırasında günde 250 mcg omega 3 alınması önerilmektedir. Bebeğin beyin ve sinir gelişimi özellikle gebeliğin son 3 ayında olduğu için bu aylarda omega 3 alınması önerilir. Doğumdan sonra emzirirken de 3 ay omega 3 alınması önerilir.
  •  Omega 3 yağ asitlerinin bebeğin beyin dokusu ve göz gelişimi üzerinde önemli etkileri vardır ve ne yazık ki günümüz beslenme alışkanlıkları nedeni ile yiyeceklerden aldığımız omega 3 miktarı oldukça yetersiz kalmaktadır.
  • Anne karnında bebekler beyin dokusu gelişimi için annede bulunan omega 3 yağ asitlerini kullanmakta bu nedenle gebenin omega 3 yağ asidi ihtiyacı artmaktadır.
  • Omega 3 yağ asitlerinin ayrıca gebelik üzerine olumlu etkileri vardır. EPA ve DHA tüketimi arttığında erken doğum olasılığı azalmakta, preeklampsi riski azalmakta doğacak bebeğin kilosunun artmasında olumlu etkileri bulunur. Bir çalışma sonucuna göre Omega 3 tüketen hamilelerde erken doğum riski, omega 3 tüketmeyenlere göre 3 kat daha azdır
  • Omega 3 eksikliği ile birlikte annelerde depresyon riski artmaktadır. Bu durum sık aralıklarla doğum yapan annelerde doğum sonrası depresyonun neden daha şiddetli ve uzun sürdüğünün bir nedeni olarak gösterilmektedir.
  •  Bebeğin beyin, göz ve sinir sistemi gelişimine yardımcı olur.
  • Omega 3 yağ asidinin de içinde bulunan EPA ve DHA yağ asitleri asıl etkiyi gösteren kısımdır. DHA özellikle beyin gelişiminde etkili iken EPA da özellikle göz sağlığında çok önemli bir yere sahiptir.
  • Bebeğin ileri ki dönemlerde astım ve alerjik rahatsızlıklardan korunmasına yardımcı olur. Yapılan bir çalışma göstermiştir ki hamilelik döneminde omega 3 kullanımı, çocuklar ilerleyen yaşlara geldiğinde astım görülme ihtimalini %60, alerjik astım görülme oranını %80 oranında azaltmıştır.

Balık Yağı Tüketimi Balık Tüketiminden Daha Güvenlidir

Uzmanlar tarafından taze balık yerine balık yağı tüketilmesinin daha sağlıklı olacağı ifade edilmektedir. Taze balık tüketimi, balığın yaşadığı ortama bağlı olarak civa gibi çevresel toksinler içerebilir. Kaliteli balık yağı üretiminde bu tür istenmeyen toksinler ileri düzey rafinasyon işlemleri ile ortadan kaldırılır. Bu nedenle hamilelik sırasında balık yağı tüketimi taze balık tüketiminden daha güvenlidir. Yüksek kaliteli balık yağı balık gibi kokmamalı ve tadı balık tadında olmamalıdır. Tadı ağır şekilde balık kokan veya bu kokuyu bastırmak için yapay tatlar kullanılan ürünleri tüketmekten sakınmak gerekir. Bazı balık yağları morina balığının karaciğer dokusundan elde edilmektedir. Bu çeşit balık yağlarında bazı vitamin ve toksik madde bulunabilir. Bu nedenle içerisinde A vitamini ve D vitamini gibi ek vitamin bulunan balık yağları tercih edilmemelidir.

Daha Fazla Anne Sağlığı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir