Hamileliğin üçüncü trimester dönemi olarak adlandırılan son üç aylık dönem, bebeğin büyüme ve gelişme eğrisinin en yoğun olduğu aydır. Haliyle anne adaylarının da besin seçimleri konusunda yapacağı doğru tercihler; anne ve bebeğin dönemi sağlıklı atlatarak doğuma hazırlığı için son derece önemlidir.

Son aylarda anne adayları yoğun bir iştah artışı dönemine girer. Buna bağlı olarak aşırı tatlı ya da aşırı tuzlu yeme isteği oluşabilir.

Üstüne bir de çevrenizden gelen “Sen hamilesin bolca yemelisin!” ya da “Sen iki canlısın iki katı yemelisin, yemezsen bebeğin beslenemez, gelişemez!” gibi sesleri duyuyor olabilirsiniz.

Ancak bu sözleri arkanızda bırakmalı ve duymamalısınız çünkü hamilelik döneminde çok yemek değil ihtiyacınız kadar yemek, yeterli ve dengeli beslenmek önemlidir.

Üçüncü Trimester Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bu dönem bebeğin hızlı bir şekilde büyüyüp kilo aldığı bir dönemdir. Bu sebeple anne adayının protein tüketimini artırması gerekir.

Kalori ihtiyacı ise, ikinci trimester dönemine göre daha fazla artmıştır. Ancak bu iki kişilik beslenmeyi gerektirecek kadar değildir. Bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlayabilmek için günlük beslenmeye 300-500 kalori arası bir artış yapılmalıdır. Bu kalori artışı boş enerji kaynaklarından yapılmamalıdır. Protein, karbonhidrat ve yağ oranının sağlanması önemlidir.

Anne adayının bu dönemde artık karnı iyice büyümüştür ve kilo artışı da hiç olmadığı kadar hızlanmaya başlayabilir. Yeterli ve dengeli beslenmenin yanında doktora danışarak günde 30-35 dakikalık hafif tempolu yürüyüşler yapılması da iyi bir tercih olacaktır.

Günlük tüketilmesi gereken kalori miktarı, bol su içmeye özen gösterme, az az sık sık beslenme ve 4 yapraklı yonca modelini benimseme de üçüncü üç aylık dönemde uzmanların önem verdiği konular arasındadır.

Üçüncü Trimester Döneminde Hangi Besinler Tüketilmelidir?

Omega 3: Bebeğin zihinsel fonksiyonları ve bilişsel performansının gelişmesi adına anne karnından itibaren aldığı Omega 3 yağ asidi seviyesinin oldukça büyük bir önemi vardır. Yapılan birçok çalışma anne karnında alınan Omega 3 seviyesi ile IQ seviyesinin doğru orantılı olduğuna dikkat çekmektedir.

Fakat Omega 3 ün en iyi kaynakları olan deniz ürünlerinin her mevsim rahatça tüketilememesi nedeniyle bu dönemde atılacak en güzel adım annenin doktor kontrolünde bir Omega 3 desteği kullanması olacaktır.

Bu destek bebeğin büyüme gelişmesini olumlu yönde etkilerken aynı zamanda görme fonksiyonları ve sinirlerin onarımı için de büyük öneme sahiptir. Annenin ise bu dönemde stres seviyesini düşürerek doğuma daha rahat bir şekilde hazırlamaya başlayacaktır.

Daha Çok Kalsiyum İçeren Besinler: Hamilelik döneminde kemik minerilizasyonu, anne adayından bebeğine yeterli miktarda kalsiyum ve fosfor geçişi ile olmaktadır. Kalsiyum birikiminin %70’i gebeliğin son üç ayında gerçekleşir.

Özellikle vejeteryan kadınların D vitamini ve kalsiyum alımları çok düşük olduğu için annede kemik deminerilizasyonu, yani aşırı derecede mineral kaybı gerçekleşmektedir.

Kalsiyum’dan zengin beslenmek için beslenme programınıza; süt, yoğurt, peynir, çökelek, pekmez, fındık, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler eklemelisiniz.

Daha Çok Demir İçeren Besinler: Hamileliğin bu döneminde hem bebek gelişimi hem de anne adayının plasentası artan kan hacmi nedeniyle demire daha fazla ihtiyaç duyulur. Demir, hücrelere oksijen taşınmasında görev alan hemoglobinin yapısında bulunur ve gebelik döneminde kan yapımına destek olur. Sadece bitkisel besinlerle ve tek yönlü beslenen kadınlarda demir eksikliği anemisine sık rastlanmaktadır. Bu annelerden doğan bebeklerin düşük doğum ağırlıklı ve prematüre olduğu belirtilmektedir. Günlük C vitamini tüketimi de demirin vücutta kullanımında önemli bir etkendir.

Demir açısından zengin besinler ise; et ve et ürünleri, sakatatlar, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuru üzüm, incir, fındık, fıstıktır.

Üçüncü Trimester Döneminde Hangi Besinler Tüketilmemelidir?

Zararlı Alışkanlıklar: Abur-cubur tüketimi, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklarınızdan uzaklaşmaya çalışarak ilk adımı atabilirsiniz. Şimdiye kadar içtim, bundan sonra kessem ne fayda diye düşünmek yersiz olacaktır. Zira zararın neresinden dönülse kardır.

Bitki Çayları: İçtiğiniz tüm bitki çaylarını yeşil çay dahil olmak üzere, kafein oranı yüksek olduğu için bırakmanız gerekir. Siyah çay ve kahve miktarını ise mümkün olduğunca azaltmalısınız. Siyah çayı, açık ve limonlu tüketmenizde ise fayda var. Siyah çayı yemekler ile birlikte tüketmek, demir emilimini olumsuz etkileyebilir.

Yoğun Aroma: Yoğun aromaya sahip besinler, yeniden başlayan bulantılarınızı daha da tetikleyebilir ve hamileliğinizin seyrini olumsuz etkileyebilir. Bunun için baharatlar ve tatlandırıcılar gibi yoğun aromaya sahip besinleri beslenmenizden uzak tutmalısınız.

Aşırı Yağlı Besinler: Hamileliğinizin üçüncü trimester döneminde kusma ve bulantılarınız, bebeğinizin midenize baskı yapması sebebiyle yeniden artışa geçebilir. Buna ek olarak aşırı yağlı yemekler tüketmeniz, sindirim sisteminizin bu durumdan etkilenmesi ve yavaşlamasına neden olarak hazımsızlık gibi bazı problemlere neden olabilir. Bu sebeple hazımsızlığınızı artıracak ve sindiriminizi zorlaştıracak aşırı yağlı besinlerden uzak durmalısınız.

Daha Fazla Beslenme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir