Bu dönemde iş yerinizdeki çalışma, her zamankinden daha da zor gelebilir. Özellikle sabah yorgunluğu ya da mide bulantılarıyla mücadele verdiğiniz ilk üç aylık dönemde, çalışmaya normal şekilde devam etmek biraz can sıkıcı olabilir. Anne adayının çalıştığı işin doğmamış bebeği nasıl etkilediği sorusu özellikle bunca gebe kadının çalışmakta olduğu günümüzde önemli bir sorudur. Ne yazık ki bunun kesin ve net bir yanıtı yoktur. Hepimiz, işinden doğruca doğum yapmaya giden ve çok sağlıklı bebekler doğuran kadınlar tanırız.

Bazı uzmanlar, kadınların ağır yük kaldırma, çekme, itme, tırmanma (merdiven, direk, yokuş vs.) ya da eğilme gibi hareketler gerektiren işleri, iş yoğunsa 20. haftadan, daha az yoğunsa 28. haftadan sonra bırakmalarını öneriyorlar. Sık sık vardiya değişimi gerektiren (iştah ve uyku düzenini bozan veya yorgunluğu arttıran) işleri; baş ağrısı, sırt ağrısı veya yorgunluk gibi gebelikte ortaya çıkabilecek riskleri arttıran işleri ya da düşme veya kaza riski taşıyan işleri daha erken dönemde bırakmak daha iyi bir fikir olabilir.

Diğer yandan, bebeğinize bir zarar gelmeden, aşırı gerilimli olmayan sakin bir iş sizin için aslında evde çamaşırlarla baş başa kalmaktan daha az stresli olabilir. Günümüzde çalışan kadın oranının giderek artması, hem gebelik hem de iş hayatının bir arada götürülebileceğini gösteriyor. Bu da kadınların gerçekten güçlü varlıklar olduğunun kanıtıdır.

İşinizi ne zamana kadar sürdürürseniz sürdürün, gebelik sırasında bedensel iş gerginliğini azaltmanın yolları vardır:

* Korseli çorap giyin. Özellikle ayakta çalışmayı gerektiren bir işiniz varsa korseli çorap mutlaka giymelisiniz.
* Uzun süre ayakta kalıyorsanız, sırtınıza yüklenen basıncı azaltmak için bir ayağınızı alçak bir taburenin üzerinde, diziniz bükülmüş olarak durun.
* Sık sık mola verin. Oturuyorsanız ayağa kalkın ve gezinin. Ayakta kalmışsanız oturun ve ayaklarınızı yukarı kaldırın. Özellikle sırtınız ve bacaklarınız için gerinme hareketleri yapın.

* Çalışmadığınız zamanlarda bol bol dinlenin; koşu, tenis, dağcılık gibi zorlu etkinliklerle uğraşıyorsanız azaltın. İşiniz ne kadar ağırsa diğer etkinlikleri azaltma gereği de o kadar artar.
* Mümkün olduğunca masanızda bacaklarınız yukarıda tutun (bir tabure veya kutu üzerinde).
* Bedeninizin sesini dinleyin. Kendinizi yorgun hissediyorsanız hızınızı azaltın, bitkinseniz eve erken gidin.
* Sigara dumanı olan yerlerden uzak durun. Duman bebeğiniz için kötü olmakla birlikte sizin de yorgunluğunuzu arttırabilir.
* Aşırı sıcak veya soğuktan kaçının.

* Zararlı duman ve kimyasal maddelerden uzak durun.
* Bir şey kaldırmanız gerektiğinde sırtınıza zarar vermemek için uygun şekilde kaldırın ve normalde kaldırdığınız ağırlığı en az %25 azaltın.
* En az iki saatte bir tuvalete gidin.
* Hiçbir işin bebeğinizden daha önemli olmadığını unutmayın. Başka işlerin her gün her öğün yemek yemenizi aksatmasına izin vermeyin (İş yerinizde de atıştırmak için bol miktarda besleyici gıdalar bulundurun veya her gün taze yiyecekler getirin).

 

Daha Fazla Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir