back to top

Gebelikte Kabızlık

Bedenin değişiyor, haliyle tuvalet alışkanlıklarının da değişecek. Kendini şişkin, patlayacak gibi huzursuz hissedeceğin zamanlar yaklaşıyor olabilir. Bu sadece senin yaşadığın bir durum değil, endişelenme! Hamile kadınların en az yarısını etkileyen gebelikte kabızlık sorunu için nedenlerinden, beslenmene, yapabileceğin egzersizlere dair her şeyi senin için derledik!

Gebelikte Kabızlık Neden Olur?

Hamilelikte sıkça görülen kabızlık sorunu hayatını zorlaştırıyor olabilir. Hamile kaldıktan sonra bedenindeki hangi değişimlerin bu sorunu tetiklediğini merak ettiğini tahmin ediyoruz. İşte hamilelik süresince olası kabızlık nedenleri:

  • Bazı gebelik hormonları, bağırsak hareketlerini yavaşlatır.
  • Kasların, genişleyen rahmine uyum sağlamak için gevşer ve bağırsak hareketlerin de yavaşlar.
  • Gebelikte kilo alımının artışı, günlük hareketlerinde azalmaya sebep olduğu için kabızlığa da neden olabilir.
  • Demir ilaçlarının kabızlığa neden olduğu bilinmektedir. Eğer sen de bu ilaçlardan kullanıyorsan, bu da hamilelik döneminde yaşayacağın kabızlığı arttırabilir.
  • Hamile kalmadan önce de kabızlığa yatkın bir bünyen varsa, gebelikte kabızlık sorunu yaşayanlardan biri olma olasılığın daha yüksek, haberin olsun!
  • Düzensiz beslenme alışkanlıkları, sadece hamilelik döneminde değil; her zaman kabızlığa sebep olabilir.

Hamilelikte Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Hamile olduğun için kabızlığı kaçınılmaz bir sorun gibi görmemelisin. Bu sorunu en aza indirebilir ve hem bebeğin hem de kendin için sağlıklı alışkanlıklar edinebilirsin. İşte gebelikte kabız olmamak için uygulayabileceğin 9 yöntem:

1- Daha çok sebze ve meyve!

Pişmemiş sebzeleri ve kuru meyveleri günlük beslenmene eklemelisin. Kuru meyvelerden şekersiz komposto hazırlayarak hem bağırsak çalıştıran kuru meyveleri tüketebilir hem de sıvı ihtiyacını karşılayabilirsin.

2- Bitki çaylarına karşı temkinli ol!

Sıvı ihtiyacı demişken, hemen söyleyelim, bitki çaylarıyla bu ihtiyacı gidermeye yönelme! Sindirim sistemini rahatlattığı için tercih edilen bitki çayları vitamin ve mineral emilimini engeller ve bağırsak tembelliğine neden olur. Yine de bitki çayı içmek istersen, içinde sinameki ve müshil bulunmayan ıhlamur, limon, nane ve elma gibi bitki çaylarını içmelisin. Ama ne olursa olsun bitki çayları ile ilgili mutlaka doktorunun fikrini almalısın.

3- Lif ağırlıklı beslen!

Buğday kepeği ve tam tahıllı ekmek gibi tam tahıllı besinler, esmer pirinç ve yulaf ezmesi gibi lif açısından zengin besinler tüketmeye özen göstermelisin. Ancak, pirinç ve bulgur arasında kaldığın zaman, protein bakımından daha zengin olan bulguru tüketmen daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Ayrıca kuru baklagiller (nohut, yeşil mercimek, kuru fasülye) hem posa hem de protein kaynağı olduğu için gebelik süresince tüketmeye özen göstermen gereken besin kaynakları arasında!

4- Erikten yardım al!

Kırmızı erik, gebelikte kabızlığa doğal çözüm denildiğinde akla ilk gelenlerden biri! Kırmızı eriği, erik suyu olarak da tüketebileceğin gibi kuru erik olarak da yiyebilirsin.

5- Bol su iç!

Bol bol sıvı tüketmeye çalışmalısın. Günde 8 bardak su içmek kabızlığa iyi gelecek olmasının yanı sıra gerilmeye başlayan cildin içinde önemli, unutma! Ayrıca, sıvı ihtiyacını karşılamak için, çorba, ayran ve cacık gibi besinlere yönelmeyi de aklında bulundurmalısın.

6- Sık ve az ye!

Herkes için iyi bir beslenme alışkanlığı olan sık sık ama az az yemek, özellikle gebelikte kabızlığı gidermenin yolları arasında. Eğer kabızlık sorunu da yaşıyorsan, öğün atlamamalı, besinleri iyice çiğnemeli ve öğün aralarında sağlıklı bir şeyler atıştırmayı beslenme rutinine çevirmelisin.

7- Egzersiz yap!

Egzersiz yapmak metabolizmayı hızlandıracağı için gebelikte kabız olmamak için yapabileceğin en etkili şeylerden biri. Bu sebeple, günlük yürüyüş süreni uzatabilir ve fiziksel aktivitelerini, kendine uygun olacak bir şekilde, arttırabilirsin.

8- Probiyotik beslen!

Probiyotik kullanımı gebelikte kabızlığı önlemek için başvurulan yöntemlerden biri! Yoğurt ve kefir gibi besinleri tüketerek doğal yoldan probiyotik bakterileri alabilirsin.

9- Doktoruna danış!

Demir takviyesinin kabızlığa neden olabildiğini önceden söylemiştik. Eğer doktorunun demir takviyesi almanı tavsiye ettiyse ve sen de kabızlık çekiyorsan, demir ilaçlarını erik suyuyla birlikte almayı deneyebilirsin.

Beslenmene dikkat ettin, fiziksel aktivitelerini arttırdın, ancak yine de kabızlık sıkıntısı çekiyorsan, gebelikte kabızlık tedavisi için doktoruna danışabilirsin. Doktorun magnezyum sütü, hacim arttırıcı ilaçlar ya da hafif müshiller önerebilir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenme Yöntemleri 🩷💙

Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli...

Gebelik Sürecinde Çatlaklar Nasıl Önlenir? Çatlaklar İçin Etkili Öneriler

Çatlaklar; kilo alıp vermek, bazı ilaçların kullanımı, kortizon hormonunu...

Sık Sık İdrara Çıkan Bir Gebeysen Bu Yazıyı Okumalısın!

Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman...

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı, hem anne hem...

Mide Yanmasının Önüne Geçelim!

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının...

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının...

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...

Hamile Yogası Yapıyoruz! 🧘‍♀️

Hamilelik yogası, anne adayları için bedensel ve zihinsel rahatlama...

Cinsel İsteksizlik Hamilelik Döneminde Normal mi?

Hamilelikle birlikte anne ve baba olma kimliğinin gelişimi, çiftler...

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, B9 vitamini olarak da bilinen ve özellikle...