back to top

Soğuk Kış Günlerinin Vazgeçilmezi Mandalina! Hamilelik Döneminde Mandalina Tüketimi

Hamilelik döneminiz boyunca, bebeğinizin sağlıklı büyüme ve gelişim gösterebilmesi için meyveler oldukça önemlidir. Doktorların önerisi doğrultusunda, eğer gebelik şekeri gibi problemler mevcut değilse kadınlar hamilelik sırasında her gün en az 2-3 porsiyon meyve tüketmelidir.

Her meyve, hamilelik döneminizde dengeli ve düzenli olarak tükettiğinizde size birçok fayda sağlar. Ancak özellikle içerisinde bulunduğumuz soğuk kış günlerinde, mevsimine uygun olan mandalina gibi meyveleri tüketmeniz çok daha faydalı olacaktır.

Mandalina, kış aylarının en sevilen meyvelerinden bir tanesidir. Vitamin ve mineral dolu yapısıyla hem hamile kadınlar için hem de bebekleri için çok faydalıdır.

Çin kökenli olduğu düşünülen ve turunçgiller ailesinden olan mandalina, yapraklarını dökmeyen meyvelerden bir tanesidir. Mandalina; içerdiği A, B, B6, B12, C ve D vitaminleri ile demir, magnezyum, karbonhidrat, lif, potasyum, fosfor, sodyum ve kalsiyum sayesinde hem anne adayını hem de bebeği vitamin ve mineral eksiliğinden koruyarak hastalıklara karşı daha dirençli olmalarını sağlar.

Hamilelere Mandalinanın Faydaları

  • Mandalinada özel bir karbonhidrat türü olan liften bol miktarda bulunur. Ortalama olarak 2 orta boy mandalina, 3,5 gram lif içerir. Hamilelikte lifli gıdalarla beslenmek, sık karşılaşılan bir sağlık sorunu olan kabızlığı önler.
  • Aynı zamanda hamilelik sırasında genelliğe kabızlığa eşlik ederek oluşan hemoroid sorunları, düzenli mandalina tüketimiyle önlenebilir.
  • Hamile bir kadının hem kendi sağlığı hem de bebeğinin sağlığı için alması gereken günlük vitamin, mineral ve folik asit ihtiyacını karşılayan mandalina, erken doğum olasılığını azaltır.
  • Mandalina da folik asitin meyvelerde doğal olarak bulunan hali olan, ‘folat’ bulunur. Bu da nöral tüp defektleri adı verilen bebeğin hücre, omurilik, kemik ve doku oluşumunda oluşabilecek anormalliklerden korur.

  • Mandalinanın yüksek potasyum ve düşük sodyum içermesi, onu tansiyon dostu bir meyve haline dönüştürür. Hipertansiyon, yüksek sodyum yani tuz alımıyla doğrudan ilişkilidir. Potasyum, sodyum ile ters etki ilişkisinde çalışır ve tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Kısacası tuz içeren bir öğünü, mandalina gibi potasyumdan zengin sebze ve meyvelerle dengelemek ise tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Göz sağlığını korumak ve iyi bir görüş için karotenoid içeren besinlerin tüketimi oldukça önemlidir. Mandalina da karotenoid ve A vitamini içeriği sayesinde, özellikle gözde oluşan sarı nokta hastalığından korunmaya yardımcı olur. Aynı zamanda hamilelik döneminde gözlerde oluşabilecek basıncı azaltarak göz sağlığının korunmasına katkı sağlar.
  • İki adet orta boy mandalina içerisinde ortalama 3.5 gram lif bulunur. Bu da demek oluyor ki, tüketilen bu iki adet mandalina hamile olan kadına uzun süren tokluk hissi vererek kalori alımını önleyebilir.
  • Mandalina, en önemli C vitamini kaynaklarındandır. 1 su bardağı mandalina 52 mg C vitamini içeriği ile kadınlardaki günlük C vitamini ihtiyacının %69’unu karşılar. C vitamini, cilt ve kemik sağlığında önemli rol oynayan kolajen ismindeki proteinin sentezine yardımcı olur. C vitaminin bir diğer görevi de bağışıklığı güçlendirmektir. Hamilelik döneminde mandalina yemek, bebeğin ve anne adayının cilt sağlığını korur, gebelikteki olası hastalıkları önler.

  • Mandalina oldukça düşük glisemik indekse sahip bir meyvedir. 2 küçük boy mandalina yaklaşık 53 kalori ve 2,1 gram posa içerir. Bu özelliği ile mandalina kan şekerini aniden yükseltmez ve içinde bulunan meyve şekeri kana yavaş bir şekilde karışır.
  • Vücut yaşla birlikte serbest radikaller üretmeye başlar. Bu doğal bir süreçtir, ancak çevresel faktörlerin de etkisi ile aşırı artınca en büyük organ olan cilt olumsuz etkilenebilir. Mandalina, serbest radikallerin cilt üzerindeki hasarını azaltmaya yardımcı olurken, kan dolaşımına verdiği antioksidanlar cilt sağlığını da destekler.
  • Mandalinanın sağladığı en önemli vitaminler arasında beta karoten ve C vitamini bulunur. Bebeklerin, hücre, doku, görme ve bağışıklık sisteminin gelişmesi için beta karoten ihtiyacı vardır. Anne karnındaki bebeğin kemik ve dişlerinin oluşumu için C vitamini gereklidir.

  • Stres ve kötü beslenme gibi etmenler, hamilelik döneminin hassasiyeti ile birleşince kişinin bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve birçok hastalığa kolayca yakalanmasına zemin hazırlayabilir. Mandalina ise, anti-inflamatuar A ve C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken, hastalık riskini düşürür.
  • Mandalina, hücresel hasar sürecini baskılayarak birçok kanser türünden korunmaya katkı sağlar. Mandalinanın içerdiği fito-kimyasallar vücutta anti kanserojen bir role sahiptir Anti kanserojen bileşikler, normal hücrelerin kanserli şekilde çoğalmasını ve tümörlerin büyümesini engeller.
  • Mandalinada bulunan flavanoidler kalp sağlığını destekler. Yapılan çalışmalar, antioksidandan açısından zengin olan turunçgil tüketimin kötü kolesterol LDL’yi ve trigliseridi düşürdüğünü saptamıştır. Aynı çalışmada ise, C vitaminin kalp hastalığı riskini azalttığı belirtilmiştir.

Mandalina Hakkında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Uzmanlar her gıdanın normalden fazla tüketilmesinin zararlı olduğu gibi, mandalinanın da tüketiminin sınırlandırılması gerektiği görüşündedir. Mandalina kan şekerini aniden yükseltmese de gereğinden fazla tüketildiğinde istenmeyen etkilere sebep olabilir.

Ayrıca aşırı meyve tüketimi, aynı zamanda aşırı meyve şekeri yani fruktoz almak demektir. Fazla fruktoz alımı karın çevresi ve karaciğer yağlanmasına yol açabilir.

Bu bağlamda gebelikte günde 3-4 küçük boy mandalinadan fazla yememek gerekir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar

Hamilelikte Uzak Durmanız Gereken Besinler

Hamilelik döneminde hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı...

Bebeğinin Kalp Atışını Ne Zaman Duyabilirsin?

Bebeğin olacağını öğrendiğin andan itibaren onun kalp atışlarını ilk...

Trimester Dönemlerine Göre Beslenme Önerileri

Günlük enerji ihtiyacı kişisel olarak değişmekle beraber hamilelikte artması...

Bebeğinin Cinsiyetini Öğrenme Yöntemleri 🩷💙

Bebeğin cinsiyeti yumurta spermle döllendiği anda genetik olarak belli...

Gebelik Sürecinde Çatlaklar Nasıl Önlenir? Çatlaklar İçin Etkili Öneriler

Çatlaklar; kilo alıp vermek, bazı ilaçların kullanımı, kortizon hormonunu...

Sık Sık İdrara Çıkan Bir Gebeysen Bu Yazıyı Okumalısın!

Hamilelik sürecinin başından sonuna kadar anne adayları zaman zaman...

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı, hem anne hem...

Mide Yanmasının Önüne Geçelim!

Hamilelik döneminde mide yanması şikâyeti genel olarak anne adaylarının...

Biberonlar ve Biberon Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebekler için biberon seçimi söz konusu olduğunda insanın kafasının...

Hamilelik Döneminde Kilo Kontrolünü Sağlıyoruz!

Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin...